Eleverne på Fjerritslev Gymnasiums nye Explorer-linje kan fra foråret 2018 se frem til et spændende nordisk samarbejde, der ud over gymnasiet i Fjerritslev også omfatter Oppdal Videregående Skole i Norge og Verkmenntaskólinn á Akureyri i Island
De tre nordiske gymnasier har til sammen fået 142.000 euro − svarende til over en mio. danske kroner − fra EU’s Erasmus+ midler til at igangsætte en kulturudveksling med fokus på lokal udvikling i tyndt befolkede områder.
− Det gælder såvel udvikling af gymnasieuddannelserne som udvikling af erhverv og turisme i de såkaldte udkantsområder, uddyber rektor Bjarne Edelskov Nielsen fra Fjerritslev Gymnasium (FG).
Projektet strækker sig frem til 2020 og omfatter en række gensidige besøg. Som led i kulturudvekslingen bliver gæsterne altid privat indkvarteret, så man lærer hinandens hverdag og traditioner at kende.
Når FG har besøg fra Norge og Island, vil der især blive sat fokus på friluftsliv og »outdoor gourmet«, eksempelvis med MTB-kørsel i Svinkløv og undervisningsdage i Madsmedjen, som Feriecenter Slettestrand står bag i den gamle smedje i Hjortdal.
− Et af formålene er at uddanne eleverne til at blive en del af en såkaldt »guidebank«, der er under etablering i lokalområdet, fortæller FG-lærer Jakob Kortegaard Becher. Han uddanner sig for tiden til friluftsvejleder med henblik på at undervise på gymnasiets Explorer-linje.
I Norge samarbejder de tre gymnasier med Oppdal Idrettslag, som er en paraplyorganisation over alle mulige sportsgrene, med det formål at undersøge, hvordan idrætten præger og udvikler et lokalområde. Tilsvarende vil ske i Island, hvor der samarbejdes med Knattspyrnufélag Akureyrar.
I løbet af efteråret inviteres gymnasiets 1.g’ere til en speciel introduktionsdag i Slettestrand, hvor de får mulighed for at høre nærmere om Explorer-linjen, der foruden masser af friluftsliv byder på studieretningsfagene biologi og kemi.
Ud over gymnasierne i Oppdal og Akureyri samarbejder FG også med svenske Utsikten Scandinavian School, der ligger i Ed i Dalsland. Dog ikke om Erasmus+ projektet, men om andre fokusområder, der styrker det internationale udsyn på begge gymnasier.