Fjerritslev Gymnasium i spændende udvikling

Hjem > Nyheder > Fjerritslev Gymnasium i spændende udvikling

Fjerritslev Gymnasium er kommet rigtig godt fra start på skoleåret 2017-18 med både øget elevtal og en lang række nye initiativer

I starten af august trådte ikke færre end 166 nye elever ind ad døren, hvilket er 43 flere end de 123 studenter, der fik huen på i dagene omkring sankthans.

Lige nu er de nye STX’ere i det almene gymnasium og HHX’ere i det merkantile gymnasium i fuld gang med deres grundforløb, som munder ud i en »studieretningsdate«, hvor eleverne bliver præsenteret for de forskellige valgmuligheder før endeligt valg af studieretning. I øvrigt er grundløbet blevet forkortet fra et halvt år til tre måneder, så eleverne hurtigere kommer i gang med en målrettet skolehverdag.

Rektor Bjarne Edelskov Nielsen glæder sig over en god start på det nye skoleår

− Desuden er studieretningerne fra i år blevet mere profilerede, oplyser rektor Bjarne Edelskov Nielsen. For STX’erne er der eksempelvis mulighed for at vælge sig ind på den nye studieretning Medier & Kommunikation, hvor en del af undervisningen foregår i nært samarbejde med NORDJYSKE Medier.

FG med i fællesnordisk projekt
Studieretningen Explorer, der udfordrer eleverne til at udforske den omgivende verden − både lokalt og internationalt − vil fra foråret 2018 få tilført en ekstra dimension i form af et fællesnordisk projekt, der gennemføres for EU’s såkaldte Erasmus+ midler. Her vil FG-eleverne gennem et treårigt forløb møde jævnaldrende fra Oppdal i Norge og Akureyri i Island som en kulturudveksling med fokus på, hvordan man udnytter naturen og foreningslivet i udviklingen af såvel gymnasierne som erhvervsliv og turisme i landenes udkantsområder.

FG-eleverne kan se frem til flere spændende besøg i de nordiske lande. Billedet er fra 1c’s tur til Dalsland i Sverige i 2016

Ligeledes er der på HHX flere nyskabelser, blandt andet nye linjer som Jura, Event- og Oplevelsesdesign samt en international linje med indbyggede udlandsture hvert år.

HF målrettet korte videregående uddannelser
HF er nu ændret, så eleverne kan begynde det toårige forløb straks efter 9. klasse, og samtidig er dette gymnasiale tilbud blevet mere målrettet de korte videregående uddannelser med de nye fagpakker Uniform samt Krop & Sundhed, hvor eleverne kommer igennem en række praktiske forløb undervejs i samarbejde med eksempelvis Flyvestation Aalborg.

Som noget nyt på FG er der i år to HF-klasser, som er sammensat af elever, der kommer direkte fra folkeskole, friskole eller efterskole, og lidt ældre medstuderende, som efter nogle år uden for skoleverdenen vender tilbage – måske med erhvervserfaring i bagagen − for at kvalificere sig til at gå videre i uddannelsessystemet.

Skolestart med faglige og fysiske udfordringer
De første uger af skoleåret 2017-18 har allerede budt på mange spændende aktiviteter for elever, lærere og forældre. Den traditionelle forældreaften med orientering om gymnasiets mange valgmuligheder og fritidstilbud var i år rykket frem til midten af august og samlede ikke færre end 250 forældre og elever.

For alle førsteårselever bød skolestarten på en matematikdag, hvor de blev udfordret på kryds og tværs i matematik og naturfag og sluttede med fællesspisning og 1.g-fest. Den første fredag i september rykkede hele skolen ud af klasselokalerne og kørte i busser til Svinkløv, hvor hele dagen gik med opgaver, sjov og leg i det fri på tværs af alle årgange og klasser, indtil man vendte tilbage til en hyggelig grillfest på gymnasiets terrasse og i Glassalen.

1. september var klasseværelset flyttet ud i naturen

Friluftsliv styrker fællesskabet
− Friluftsliv er gennem de seneste år blevet en vigtig del af FG’s profil, påpeger Bjarne Edelskov Nielsen. Friluftsliv er ligesom FG’s mange andre sociale aktiviteter medvirkende til at styrke det fællesskab, der sammen med fagligheden sikrer elevernes fremtid, tilføjer han.

Således er der i sommerhalvåret tilbud om ugentlige MTB-ture ud på de udfordrende spor i Kollerup og Svinkløv plantager, og om vinteren er der FG FIT i gymnasiets egen hal. Begge populære aktiviteter, der samler elever og lærere på tværs.

Inden længe starter forberedelserne til skoleårets musical, der er krimi-inspireret og har titlen »Motiv«. Også her er der rig lejlighed til at udvikle fællesskabet, idet der er masser af opgaver både på scenen og backstage.

Gymnasium med efterskolestemning
Fjerritslev Gymnasium styrker i den kommende tid indsatsen for at profilere sig om »efterskolernes gymnasium«.

Eleverne har selv været med til at forvandle skolens kælder til et hyggeligt opholdsrum

− Vi vil gerne bringe efterskolestemningen ind i FG’s hverdag, og det betyder blandt andet, at vi i endnu højere grad åbner skolen for samvær og aktiviteter uden for undervisningstiden, fortæller Bjarne Edelskov Nielsen. Lige nu er der gang i at omdanne skolens kælder til et mødested, hvor eleverne selv inddrages i indretningen med blandt andet genbrugsmøbler.

Bo billigt tæt på by og skole
− Og ikke mindst har vi fokus på at udvikle tilbuddet om Fjerritslev College, hvor FG-eleverne kan bo på vandrerhjemmet ved Idrætscenter Jammerbugt under gode og betryggende forhold til yderst rimelige penge. Lige nu er Fjerritslev College befolket af 10-12 elever, både fra nærområdet og fra gymnasiets ydergrænser, og de nyder at bo tæt på by og skole og at kunne benytte sig af både idrætscentrets og gymnasiets faciliteter i fritiden.

− Som en lille solstrålehistorie kan jeg tilføje, at vi har fået en beboer på Fjerritslev College helt fra Amager. Det er et resultat af et efterskolevenskab med en elev fra vores lokalområde, og det illustrerer på glimrende vis vores tanke om at være »efterskolernes gymnasium«, uanset hvorfra i landet man kommer.

− Samtidig arbejder vi løbende med at gøre det lettere for elever fra vores nærkommuner at komme til og fra Fjerritslev. Et synligt resultat er busruten fra Saltum via Tranum og Hjortdal, som betyder, at turen fra Saltum nu kan klares på en time hver vej.

FG-bussen henter elever til brobygning
FG har også sin egen bus – populært kaldet »Maren« − der flittigt benyttes flere gange om ugen, ikke mindst til de mange brobygningsaktiviteter, som gymnasiet har i forhold til folkeskoler, friskoler og efterskoler i hele Jammerbugt Kommune samt på Hannæs og i Vesthimmerland.

− Der er ikke længere blot tale om brobygning over enkeltdage og -uger, fortæller Bjarne Edelskov Nielsen. I dette skoleår jeg fornøjelsen at undervise Aabybro Skoles 9.-10. klasser i et forløb i psykologi på C-niveau på gymnasiet hver uge, som afsluttes med en eksamen. Her er bussen et uundværligt redskab, føjer rektor til.

Aabybro-elever til psykologiundervisning med rektor som lærer

FG stadig mere synlig i lokalsamfundet
Ud over brobygningen, der skaber masser af gode relationer mellem grundskolerne og gymnasiet, gør FG sig i stadig stigende grad synlig i lokalsamfundet, eksempelvis via deltagelse i Fjerritslev Handelsstandsforenings »by night«-arrangementer, Stafet For Livet på dyrskuepladsen og ultraløbet XTERRA Nordic i Slettestrand.

Yderligere et eksempel på, at FG til stadighed udvikler nye samarbejdsrelationer, er et kommende projekt, som går ud på at få gymnasieelever til at indgå i en såkaldt »Guidebank« for de mange brugere af Han Herreds attraktive natur.

− Vi bliver bakket stærkt op af det lokale erhvervsliv, eksempelvis gennem de legater der uddeles til studenterne, og jeg vil heller ikke undlade at gøre opmærksom på muligheden for som privatperson at bakke os op gennem medlemskab af FG’s Venner, som ligeledes støtter vore elever med legater og i øvrigt arrangerer populære førstehjælpskurser i skolens lokaler.

Legatuddeling ved dimissionen i juni 2017
Scroll to Top